Юрий Криворучко
Юрий Криворучко
Интервью с Юрием Криворучко
28.06.2011 15:25

Шаховий світ – це щось особливе. Справді цей вид спорту вважається одним із найінтелектуальніших. Про тонкощі шахового світу «СПОРТИВКА» поговорила з переможцем Львівського турніру з блискавичних шахів присвячених до 50-річчя Львівської шахової школи Юрієм Криворучком.

-До цього турніру абсолютно не готувався, -- каже переможець турніру Юрій Криворучко, -- а просто ставився, як до розважального турніру. Все-таки бліц. У мене був найвищий рейтинг з-поміж учасників цього турніру. Мабуть, на папері якимось фаворитом і рахувався, але не відчуваю якихось сильних емоцій від перемоги у цьому турнірі.

-Бліц – це для тебе щось особливе?

-Та ні, навпаки, я гірше граю бліц, ніж «класику». Мабуть, це пов’язано зі способом мислення. У бліці головне нічого не прогавити і рахувати на один-два ходи. В принципі, вважав, що гірше граю бліц, ніж класичні шахи.

-До яких наступних стартів готуєшся?

-Наступні турнірі, в яких буду брати участь, пройдуть у Польщі та Греції. Ці турнірі відбудуться впродовж місяця, з липня по серпень. Там буде екстраліга. Тобто й часу готуватися багато немає. Бо тільки два дні тому я приїхав з чемпіонату України, а вже через тиждень маю вирушати в Польщу.

-Графік дуже щільний…

-Графік, як графік. Наприклад, місяць після цих двох змагань я буду весь серпень відпочивати. Тим графіком собі голову не забиваю. Напевно що, трішки треба більш фізичну підготовку мати, щоб грати у більшій кількості турнірів. Однак, загалом нічого особливого.

-Кумири серед шахової еліти у тебе є?

-Кумири – це вже трішки не те слово, бо коли я був дитиною, можливо, років сім тому вони були. А вже зараз кумир – це трішки не те.

-Можливо, еталон…

-Мабуть, це Фішер. Мені подобається його підхід до гри у тому плані, що він намагався грати усі партії на перемогу. Демонстрував феноменальні результати.

-Оціни свій виступ на чемпіонаті України?

-На чемпіонаті України я зайняв шосте місце, програвши останню партію. Трішки, звісно, розчарований результатом, але в принципі якби мені до турніру запропонували такий результат я б був не проти. Хоча розчарування присутнє саме через останню партію. Стосовно збірної України, то відбулися зміни. Карякін перейшов виступати за Росію, Тукмакова втратили. Мені, здається, що Тукмаков – це однозначно найкращий тренер збірної України. В нього поєднувалися авторитетність та досвід. А це дуже важливі речі для командних змагань. Зараз же тренером буде дуже молодий львівський гросмейстер Олександр Сулипа, який до того працював в збірній Польщі. Тому всерівно ми й надалі є однією з найсильніших шахових збірних світу і гадаю в найближчі 5-10 років у цьому плані нічого кардинально не зміниться. У нас є лідер – це Василь Іванчук, решта – молоді й перспективні шахісти.

-Ти не згадав ще Руслана Пономарьова?

-Він досить таки молодий (1983 року народження, -- примітка автора). Я ж маю на увазі те, що Василь Михайлович Іванчук трішки старший, а решта всі молоді та перспективні і ще будуть зростати у майстерності та класі. У нашій збірній найстарший Василь Іванчук, а далі Моїсеєнко 1980 року народження. А що таке 31 рік для шахіста?

-Перед турнірами шахові партії сняться?

-Ні, такого немає. Можливо, я не є настільки фанатичним шахістом, щоб мені таке снилося. Буває, але не часто.

-Як готуєшся до змагань?

-Готуюся до кожної з партій. Це роблю за комп’ютером переглядаючи їх, вибираю дебют та записую собі в комп’ютерну базу різноманітні варіанти. Щоправда, конкретного графіка тренувань нема. Іноді краще відпочити, іноді навпаки. Під час турнірів до партій готуюся приблизно дві години.

-Якщо б була змога зіграти з кимось із спортсменів не шахістів в шахи, то хто б це був і чому?

-Важко відповісти Laughing. Для піару, мабуть, найкраще з кимось з братів-Кличків. Ви маєте на увазі тільки шахи, чи можна і у два вили спорту? 

-Можна і два види спорту…

-Ну, тоді з Кличком відпадає (посміхається, -- примітка автора).

-А з політиків?

-З Гарі Каспаровим і політиком, і шахістом. Він і зараз досі залишається одним із кращих шахістів. Якби він зараз повернувся у шахи, мабуть, до десятки б увійшов.

 

Автор: Мстислав КОЦЬКИЙ-БОБ'ЯК
За матеріалами: Газета Спортивка

Просмотров: 3404